به منظور افزایش تجربیات و دانش علاقمندان به نجوم در سراسر کشور، آیریسک با همکاری سازمان فضایی ایران، آیوتا و مرکز نجوم دبیرستان علامهحلی ۷ تهران اولین دوره از مسابقات پژوهشهای رصدی (یادوارهی پروفسور حسابی) را برگزار میکند. این دوره از مسابقات جنبههای آموزشی، پژوهشی و مهارتهای رصدی دانشآموزان را در حوزهی رصد متغیرهای گرفتی و دادهگیری، افزایش خواهد داد و شرکت در آن برای کلیهی دانشآموزان دبیرستانی از سراسر ایران آزاد است.
مراحل برگزاری، آشنایی با روند آموزشی و شرایط ثبت نام در این مسابقات را در ادامهی مطلب مشاهده نمایید.
تمدید مهلت ثبت نام: با توجه به رایزنیهای انجام شده با مراکز آموزشی، برای سهولت هرچه بیشتر در ثبت نام دانشآموزان، مهلت ثبت نام تا ۳۰ آبان ماه تمدید شده است.
اهداف، موضوع و فرآیند کار
آموزش، آشنایی با فرآیند علمی، اخلاق علمی، استفاده از ابزارهای پیشرفته موجود در کشور، ارائه مقالات معتبر علمی، آشنایی با فعالیت های دانشمندان حوزهی اخترفیزیک، از اهداف این مسابقهی علمی-پژوهشی است.
محتوا:
بررسی تغییرات دوره تناوب و منحنی نوری ستارگان متغیر و رصد ترانزیت سیارات فراخورشیدی
دانشآموزان میتوانند در گروههای ۲ تا ۳ نفره برای شرکت در مسابقه اقدام به ثبت نام نمایند. لزومی به یکی بودن مقطع آموزشی دانشپژوهان یا یکسان بودن واحد آموزشی شرکت کنندگان در مسابقهی پژوهشی نیست.
مراحل پروژه آموزش و مسابقه:
- برای سطحبندی مقدماتی دانشپژوهان تا تاریخ ۳۰ آذر یک جلد کتاب و جزوهی آموزشی بعلاوهی بروشور راهنمای شرکت در مسابقه و توضیحات لازم برای پروژهی مقدماتی و پاسخ به سوالات آزمون مجازی به آدرس مندرج در فرم ثبت نام ارسال میشود.
- یک نفر استاد راهنما (جناب آقای آتیلا پرو، به عنوان رییس قسمت خاورمیانهی مجمع جهانی زمانسنجی اختفا (آیوتا)) در تالار گفتوگوی مجازی آیریسک به آدرس (www.irysc.com) فعال میشود. هر یک از دانشپژوهان میتوانند در این تالار در مورد محتوای پروژهی خود و موضوعات مطرح شده در کتاب به بحث و تبادل نظر با مدیر علمی مسابقه بپردازند. (مدت اجرا از ۳۰ آذر تا ۳۰ بهمن)
- در تاریخ ۳۰ آذر ماه یک آزمون چند گزینهای از محتوای کتاب به صورت مجازی از ثبت نام کنندگان به عمل میآید.
- محتوای پروژهی ارائه شده به هر گروه نهایتاً تا تاریخ ۳۰ بهمن ماه به آدرس مجازی مسابقات ارسال میشود.
- در تاریخ ۱۵ اسفند اسامی گروههای منتخب اعلام میشود.
- در اسفند ماه یک دورهی آموزشی ۵ روزه در محل یکی از رصدخانهی آکادمیک و فعال در کشور برگزار میشود که در طی این دورهی آموزشی دانشآموزان با روند آکادمیک انتخاب، رصد و تحلیل ستارههای متغیر آشنا میشوند و سپس هر گروه یک متغیر را انتخاب و این روند را برای ستارهی مورد نظرش زیر نظر کارشناسان IOTA/ME اجرا میکند. پس از اجرای تحلیلهای لازم، خروجی کار خود را به صورت مقاله در اختیار مدیر علمی مسابقات قرار میدهند.
- در روز پایانی کار گروه، سرگروه هر تیم، از فرآیند انتخاب پروژهی خود در حضور اساتید دفاع مینماید و کسانی که موفق به کسب نمرهی بالاتر از ۱۵ شوند از طرف برگزارکنندگان، گواهی بینالمللی جهت تأیید مقاله دریافت میکنند.
- در پایان به عنوان تقدیر از سه مقالهی برتر، در مراسمی با حضور نمایندگان و رییس سازمان فضایی ایران مورد تقدیر قرار گرفته و به ترتیب پروژهی اول برای چاپ در یک نشریهی ISI و مقالههای دوم و سوم برای چاپ در نشریهی IBVS ، با حمایت مالی آیریسک و آیوتا ارسال میشود. بقیهی مقالاتی که موفق میشوند تمامی مراحل را با موفقیت به پایان برسانند؛ علاوه بر چاپ در ژورنال الکترونیکی JOE، برای چاپ در نشریات IBVS یا ISI ملزم به طی مراحل قانونی پذیرش و پرداخت هزینههای متعارف چاپ مقالات هستند که از سوی شرکتکنندگان به مجلهی محل ارسال، پرداخت میشود.
- دانشپژوهانی که موفق به کسب هر یک از ملاکهای لازم در هر مرحله از مسابقه نشوند، قادرند تا جهت کسب آموزشهای لازم برای راهیابی به مرحلهی بعد ثبت نام کنند. برای این کار یک استاد راهنما با گروه مرتبط شده و عملیات لازم برای تکمیل مرحلهی قبل را آموزش میدهد. هزینههای این مرحله با توجه به حجم کار و بخشی از پروژه بعداً تعیین میشود.
- به همهی کسانی که موفق به پایان پروژه میشوند گواهی حضور در کارگاه ارائه میشود.
مراحل ثبت نام:
مبلغ ۲۱۰ هزار تومان به ازای هر گروه (مستقل از تعداد اعضا) به شماره حساب ۱-۱۸۲۳۲۲۵-۸۰۰-۸۳۰ نزد بانک سامان یا شماره کارت ۸۰۸۳ ۱۱۱۷ ۸۶۱۰ ۶۲۱۹ به نام خلبنا واریز و کپی فیش به همراه یک قطعه عکس، معرفینامه از سوی آموزشگاه، فرم تکمیل شده ثبت نام و کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای گروه تا پایان ساعت اداری روز ۳۰ آبان ماه به آدرس ایمیل دبیرخانهی مسابقه (info@irysc.com) ارسال شود.
آدرس و خطوط مکاتبهای دبیرخانهی مسابقه:
آدرس: تهران، خیابان فاطمی، نرسیده به خیابان ولیعصر (عج)، کوچه غزالی، پلاک ۸
صندوق پستی: ۱۱۸-۱۴۸۳۵
تلفن: ۸۸۹۲۰۱۲۵
فکس: ۸۸۹۱۹۰۸۷
شرایط ثبت نام:
تمامی دانشآموزان پایههای اول تا سوم دبیرستان کلیهی رشتههای تحصیلی شامل ریاضی-فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و کار و دانش که با مقدمات اولیهی نجوم و کار با تلسکوپ آشنا باشند.
معدل آخرین مقطع تحصیلی بالای ۱۵
نمرهی دروس ریاضی و فیزیک بالای ۱۴
معرفی برگزارکنندگان:
- مرکز نجوم دبیرستان علامه حلی ۷ در سال تحصیلی ۹۲-۱۳۹۱ با هدف حمایت از فعالیتهای علمی پژوهشی حوزهی نجوم در مجموعه دبیرستانهای سمپاد سراسر کشور و با هدف انسجام بخشیدن به این فعالیتها تأسیس شده است.
- رصدخانهی سازمان فضایی ایران بزرگترین و فعالترین رصدخانهی حال حاضر ایران است که دارای یک تلسکوپ ۱۶ اینچ اشمیت کاسگرین با مجهزترین سیستم رهگیری خودکار و دقیقترین نوع CCD موجود در ایران موسوم به SBIG 11000M است.
- سازمان فضایی ایران از نهادهای تحت نظر مستقیم ریاست محترم جمهور است که بیشتر در حوزهی فعالیتهای فضایی از جمله ارسال ماهواره و کاوشگر فعالیت میکند. از زیرگروههای فعالیتهای علمی این سازمان، مشارکت در برگزاری پروژههای نجومی است.
- آیوتا قسمت خاورمیانهی مجمع جهانی زمانسنجی و اختفاهای نجومی است که در حوزههای اختفا و گرفتها و ابزارسازی فعالیت میکند و همه ساله تعداد زیادی از دستاوردهای پژوهیش در ژونالهای معتبر داخلی و خارجی چاپ یا در کنفرانسها ارائه میشود.
- آیریسک مرجع اطلاع رسانی و پایگاه خبری المپیادهای علمی ایران است که فعالیت خود برای عمومیسازی فرهنگ المپیاد در سطح کشور را از سال ۱۳۸۶ آغاز کرده است.